Kitin pentuesuunnitelma

Pentuesuunnitelma etenee hiljalleen. Kitin (Ninellis Listen to Your Heart, BUR n) transfer-rekisteröinti TICAsta Kissaliittoon aloitettiin tammikuun alussa 2023, mutta on vielä kesken Kissaliitossa. Syynä viivytykseen ovat ymmärtääksemme Kitin emolinjan bombay-juuret. Bombay luotiin 50-luvulla USAssa yhdistämällä ruskeita Grand Champion-linjan burmia tyypiltään soveltuviksi valittuihin mustiin amerikkalaisiin lyhytkarvoihin. Amerikkalainen lyhytkarva (ASH) hyväksyttiin roduksi CFA:ssa 1906. Bombay hyväksyttiin alustavasti myös FiFéen eli Kissaliittoon vuoden 2023 alusta. Kissaliiton sivuilla ei ole bombaysta tietoja, mutta voit käydä tutustumassa rotuun CFA:n sivuilta: https://cfa.org/bombay/ . Bombay-rotuisia kissoja on hyväksytty Kissaliittoon tätä kirjoittaessa 4kpl. Kyse on siis suomalaisittain pienestä rodusta. He kaikki neljä ovat Kissaliiton RX-rekisterissä, koska heidän sukutauluissaan on ruskeita burmia 2. polvesta lähtien. Bombay on siis ns. hybridirotu.

Itseäni linjassa kiinnostaa mahdollisuus löytää omaan purebred-jalostukseen burmakasvatuksesta bombayn puolelle kadonneita vanhoja USAlaisia burmalinjoja. Nykyisen burman geenien homotsygotia-aste on suuri, eli geenien variabiliteetti pieni. Kissageneetikot ovat vuodesta 2016 suositelleet geenipoolin laajentamista hallitusti tuomalla mm bombayn kautta. Tästä meilläkin on kyse. Tieteeseen perustuvasta hallitusta harkitusta kasvatuksesta. Viidennen sukupolven kohdalla tämän linjan pennut kelpaavat RX-rekisterin (Registre Initial et Experimental) sijaan ns. LO-rekisteriin (Livre d’origin) eli yksilöllä on mm. puhdasrotuinen rekisterikirja vähintään kolmelta edeltävältä sukupolvelta.

Kitillä on jo sukulaisia veljensä kautta Kissaliitossa, joten ehkä hieman nostelemme Kitin kanssa kulmiamme miksi hänen sukutaulunsa on herättänyt mielenkiintoa liitossa. Toki hyvähän se on että asioihin perehdytään ja luotan liiton asiantuntemukseen. Kissaliiton arvojen mukaisesti tärkeää on vastuullinen kasvattaminen ja yhteiset säännöt kaikille. Odottelemme siis luottavaisena ja maltilla. 

Suomeen on tuotu TICAsta samalla geenien monimuotoisuuden lisäämisen tarkoituksella varsinaisena outcross -kasvatuksena mm. thaimaatiaisen ja tonkineesin geenejä vuodesta 2016.

En itse kannata ruskean bombayn rekisteröintimahdollisuutta suoraan burmaksi, vaan olen erityisastutusluvan ja tavoitteellisten kasvatusohjelmien teon kannattaja. Todellakin, niille kenelle bombay on uusi. Joskus rotuun syntyy myös ruskea pentu mustien joukkoon, ja häntä ei saa käyttää bombay-jalostukseen koska bombay on musta. Jäävät lemmikeiksi, mutta ovat käytettävissä burmajalostukseen mm TICAssa ja CFAssa ja erityisastutusluvalla varmasti onnistuu jatkossa myös Kissaliitossa.

Kiti on ainoa emonsa naaraspentu, joka jatkaa Suomessa näitä arvokkaita geenejä. Kitin suvun juuret ovat burman Wong Mau -kantaemossa, joten varsinaista uutta alkuperää emme rotuun saa emmekä hae. Geenien monimuotoisuus tässä välillä tapahtuneista muunteluista on se mitä haetaan.

Kissalan tuontisuunnitelma urospennusta ulkomailta etenee lupaavasti. Siitä lisää myöhemmin. 😽

Tästä linkistä pääset ihailemaan Kitin sukutaulua:

Ohje: BOS on bombay ja BUR on burma. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: