Kiti on vallannut kissalan

Kiti eli NINELLIS Listen to Your Heart on syntynyt 25.5.2021 Suomessa. Hänen emonsa on kuvankaunis TICA-burma Luna eli Securitazz Yzter, joka muutti Suomeen ruotsalaiselta kasvattajaltaan vuonna 2018. Lunan molemmat vanhemmat ovat TICA -rekisteröityjä bombay-kissoja, mutta seuraavasta sukupolvesta löydät jälleen ruotsalaisen burman. Kitin isä on suomalaissyntyinen Shu-Shun Tropical Punch eli Punssi.

Kiti on hurmannut meidät kaikki. Hänen luonteensa on hurmaava, harkitseva ja riehakas, leikkisä ja unelias, kaikki samassa paketissa. Lempileikki on noutaa hiuslenkkiä, uudelleen ja uudelleen. Luonnetta ei erota burmasta. Ikuisesti kiitollinen kasvattajalle tästä tytöstä.

Kyseessä on niin sanottu outcross-burma, jonka tarkoituksena on laajentaa suomalaisen burmakissan perimää eli tuoda siihen uusia (ja vanhoja rodusta kadonneita) geenejä. Vastaavanlaista kasvatustyötä on käynnissä monissa kissaroduissa Suomessa ja maailmalla. Esimerkiksi ruotsalainen burmien outcross -risteytys on leijonanloikan meitä suomalaisia edellä. Bombay -rotuun käytettyjen burmien sukupolvet tunnetaan osin burmarodun alkujuurille 1930 -luvun USA:han asti. Roturisteytyksessä käytettyjen mustien amerikanlyhytkarvojen suvut tunnetaan myös useiden sukupolvien päähän. Nämä molemmat ihmisen USA:ssa luomat rodut muistuttavat luonteiltaan hyvin paljon toisiaan eikä burman ruskea väritys muutu roturisteytyksessä. Eläintieteilijöiden huoli geenipoolin kapeutumisesta tulee ottaa todesta. Laajoissa kissan geeniperimää kartoittavissa tutkimuksissa on suositeltu burmalle roturisteytyksiä aasialaista alkuperää olevien kissarotujen kanssa, tieteellinen perusta on vahva. Suomen Kissaliittoon ei vielä hyväksy bombay-rotua, ja siksi Kiti on rekisteröity TICA-järjestöön. Haemme rekisteröintilupaa Kissaliittoon aikanaan sijoituspentueen jälkeen. Toivon, että rekisteröinti onnistuisi. Outcross-siitoksessa säilytetään vain burman sallitut värit ja yksilöt geenitestataan ja heidän luonteensa valikoidaan tarkkaan jalostukseen sopivaksi. Sukupolvien lisääntyessä nämä uudet geenit jäävät rikastuttamaan burmiemme sukutauluja. Bombaysta rotuna voit lukea lisää mm. TÄÄLTÄ.

Sukutaulu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: